שיקום הפה

 

רפואה משקמת

 
הצוות הרפואי במרפאתנו מאמין כי השיניים הטבעיות הן הדבר הטוב ביותר עבורנו, ולכן אנו משקיעים מאמצים רבים בכדי לשמר ולהציל את השיניים של המטופלים שלנו. אך במקרים שבה אין אפשרות אחרת, אנו מציעים מגוון פתרונות לשיקום הפה ולהשלמת שיניים חסרות. שיקום הפה הינו תחום העוסק בשחזור שיניים במטרה לשפר את תפקוד הלסת ואסתטיקת הפה.
בשלב הראשון, הרופא יערוך בדיקה קפדנית בליווי צילומים מתאימים. לרוב, ייעוץ רפואי מערב מומחים נוספים מתחום רפואת השיניים, במטרה להתאים למטופל את התוכנית האופטימלית עבורו. תחום שיקום הפה כולל מגוון טיפולים, לרבות: כתרים, גשרים תותבות ושיקום על גבי שתלים.

מבנה
לאחר סיום טיפול שורש מגיע החלק השיקומי של השן, הכולל מבנה וכתר. המבנה הינו יתד המודבק או מוברג לשורש השן ונועד לתת אחיזה לכתר.

סוגי מבנים המבוצעים במרפאתנו:

  • מבנה מיידי – מבנה דמוי בורג, המודבק לתעלת השורש. החומר שממנו הוא עשוי יכול להיות אמלגם או חומר מרוכב (אסתטי). מבנה זה מבוצע במרפאה בפגישה אחת.
  • מבנה יצוק – מבנה שעשוי ממתכת ומיוצר במעבדה, על בסיס מטבע שנלקח על ידי רופא השיניים. מבנה זה מודבק עם צמנט לתעלת השורש. לרוב מבנה יצוק מבוצע בשיניים עם חסר רב של חומר שן כותרתי. המבנה עמיד ביותר ומבוצע בשתי פגישות.
  • מבנה זירקוניה – מיוצר על סמך מטבע הנשלח למעבדה, ומודבק בצמנט ייעודי לזירקוניה. המבנה מתאים מאוד לשיקום שיניים קדמיות, ששם נרצה להימנע מהצללה כהה של מבנה מתכתי.
  • מבנה fiber glass – מבנה המבוצע בפגישה אחת במרפאה על ידי הדבקת פין fiber glass שקוף ועמיד ביותר לתעלת השורש. מבנה זה אינו גורם להצללה כהה ומתאים במיוחד באזורים אסתטיים.

כתר חרסינה

כתר הוא אחד הטיפולים הבסיסיים לשיקום הפה, המשמש תחליף מלאכותי לכותרת השן הטבעית. כתר חרסינה יולבש על גבי שן טבעית שעברה השחזה, לאחר ביצוע טיפול שורש ומבנה, או על גבי שתל, במקרה של שן חסרה. לפני קבלת הכתר הקבוע, יוכן (לרוב במרפאה) כתר זמני, אשר תפקידו להגן על השן עד לקבלת התוצר הסופי.

קיימים מספר סוגי כתרים ברפואת השיניים:

  • כתר חרסינה מאוחה למתכת: כתר החרסינה מורכב מכיפת מתכת, ועליו ציפוי חרסינה המשחזר את צורת השן וצבעה במעבדה דנטלית. כתר החרסינה יותאם במדויק למבנה פה הלקוח, כדי למנוע הצטברות חיידקים בנקודות המגע עם שיניים סמוכות ועם קו החניכיים, וכמובן צבע הכתר הסופי יבחר בשילוב המטופל והרופא, כדי לשמור על אחידות השיניים ואסתטיקת הפה. החיסרון העיקרי בכתר זה, הוא השתקפות המתכת, שיכולה להיווצר עם השנים.
 
  • כתר זירקוניה: עם התקדמות הטכנולוגיה, התפתחה בשנים האחרונות השיטה לביצוע כתרים, ומציגה כיום רמה גבוהה מאוד של חרסינות, הן בחוזק והן במראה. כתר הזירקוניה אינו כולל מתכת, ובבסיסו עשוי מחומר חזק הנקרא זירקוניה – חומר דמוי יהלום מלאכותי וצבעו לבן. היתרון הבולט בכתר זה הוא במראה יוצאת דופן. צבע הכתר דומה מאוד לצבע השיניים, ומכיוון שקרני אור חודרות דרכו, מתקבל מראה טבעי.
    בניגוד לכתר החרסינה המאוחה למתכת, כתר הזירקוניה אינו מחליד מכיוון שאינו מכיל מתכת, ולכן לעולם לא תיווצר השתקפות בחניכיים בצבע שחור, מה שגם מפחית את הסיכוי לדלקות חניכיים ולהצטברות חיידקים מתחת לכתר. כתרי הזירקוניה מומלצים לשיניים קדמיות, ליצירת חיוך רחב ויפה.
 
שיקום הפה- כתרי זירקוניה
 
  • כתר Emax: אפשרות נוספת לכתרים ללא מתכת, שגם הם מצטיינים בחוזק, בדיוק ובאסתטיקה הם כתרים מסוג E-MAX, שעשויים מחרסינה דחוסה וחזקה. כתרים אלו מומלצים לשיניים טוחנות.

גשר חרסינה

הגשר הוא למעשה חיבור של מספר כתרים סמוכים, ומטרתו להשלים שיניים חסרות.
במקרים של חוסר שיניים, נוצרים מרווחים העלולים להוביל לבעיות של סגר לא תקין או תזוזה של שיניים סמוכות, ולכן חשוב מאוד להשלים את החוסר על ידי ביצוע כתרים.
 

תותבות

 
התותבת הינה התקן מלאכותי, אשר תפקידו להחליף חלק מהשיניים, או את כולן. התותבת מונחת בפה המתרפא ומשמשת להחזרת האסתטיקה והפונקציונאליות של השיניים והלסת. ישנם שלושה סוגים של תותבות דנטליות: תותבות זמניות – שלמות או חלקיות, תותבות קבועות נשלפות ותותבות על גבי שתלים.

תותבות זמניות: תותבות זמניות מיועדות לתת מענה מידי עבור בעיה של חוסר שיניים, במטרה לשמר את אסתטיקת הפה, עד להשגת השיקום המלא. תותבות זמניות מחולקות למספר סוגים:

  • תותבת זמנית חלקית (תח"ל) – שיניים תותבות חלקיות, שתפקידן לכסות אזורים מחוסרי שיניים. שיניים תותבות מסוג זה מקובעות באמצעות ווים לשיניים הקיימות בפה. קיימים ווים רגילים ממתכת, הנראים לעין, או ווים אסתטיים בצבע החניכיים, או השיניים.
  • פליפר – פליפר הינו סוג של תותבת המשמש, בדרך כלל, לשן בודדת ועשוי מפלסטיק אקרילי או מחומר הנקרא ואלפלאסט. הפליפר מהווה פתרון אסתטי זמני. מבוצע, בדרך כלל, בשיניים קדמיות, כפתרון לאחר עקירת שן עד להחלמה ולביצוע שתל.
  • תותבת זמנית שלמה – תותבת שלמה נועדה להשלים את כל הרקמות החסרות בפה מחוסר שיניים: השיניים והרכסים האלבאולריים (כלומר, העצם שבתוכה ישבו השיניים). על התותבת להתאים למבנים האנטומיים של המטופל, בכדי למנוע פצעים ואי-יציבות של התותבת.
  • תותבות קבועות נשלפות: הרכבת תותבת קבועה מתבצעת אחרי שלב תהליך הריפוי והכנת החניכיים להלבשתן. צבע התותבת מחולק לשניים: בסיס ורוד, כצבע החניכיים, וחלק עליון בצבע שיניו של המתרפא. זאת כדי לתת מראה טבעי ככל שניתן, ולהגיע לרמת האסתטיקה הגבוהה ביותר.

קיימים סוגים רבים של שיטות וחומרים להכנת התותבת המושלמת, וזאת כדי ליצור רמת איזון גבוהה ובסיס יציב לצד אסתטיקה מושלמת. גם כאן מתבצעת חלוקה לתח"ל קבוע או תותבת שלמה קבועה, בהתאם לכמות השיניים בפה. תותבת זאת ניתנת להכנסה ולהוצאה על ידי המטופל, ולכן חשוב מאוד לשמור על ניקיונה ועל ניקיון חלל הפה.

תותבות על גבי שתלים:
אחת הבעיות הנפוצות של שיניים תותבות, היא התזוזה שלהן בחלל הפה. תזוזה גורמת לרוב לאי-נוחות ואף לפצעים בחניכיים, עקב חוסר-איזון הגורם לחיכוך. כיום, קיים פתרון אידיאלי למצב זה – תותבת רוכבת על שתלים.
לתותבת זאת, יתרונות רבים בהשוואה לתותבת ללא שתלים. שיטה זאת מעניקה יציבות חזקה יותר, המקנה למטופל תחושת ביטחון, הן בדיבור והן בלעיסה. כמו כן, תותבת זאת מעניקה מראה יותר אסתטי לפיו של המטופל.

טכניקת
All on 4-6

שיטת זו פותחה על מנת לתת פתרון לאנשים שאין להם מספיק עצם בלסת, ואינם מעוניינים או אינם יכולים לעבור הרמת סינוס או השתלת עצם. בטכניקה זו, משתילים 4 - 6 שתלים, אשר עליהם יותקנו תותבות שלמות עליונות או תחתונות מקובעות, שיכולות להכיל עד 12 שיניים. השיטה מאפשרת העמסה מידית של תותבת זמנית שלמה על גבי השתלים עוד ביום הניתוח. כלומר, אדם המגיע למרפאה ללא שיניים כלל, יכול לצאת ממנה עם חיוך מיליון דולר.

תותבת על Rubeling-Bar

זוהי תותבת בשיטה חדשנית המגיעה אלינו מגרמניה. להבדיל מתותבות המבוצעות היום תותבת זאת מבטיחה יציבות ברמה גבוהה מאוד. זהו תהליך דנטלי הזוכה לאחוזי הצלחה גבוהים במיוחד.
אודות להתפתחות הטכנולוגית במצבים של לסת מחוסרת שיניים ניתן להנות משיקום נשלף על גבי שתלים. תותבת זאת נעגנת במין מסילה חרוטה על גבי 4 שתלים שלרב ימוקמו בקדמת הלסת.
פתרון אידאלי למטופלים שלא יכולים לבצע שיקום קבוע על גבי שתלים או השתלות עצם.
חשוב מאוד לבחור רופא מקצועי המכיר את השיטה ועסק בה,
ד"ר אבי גוסיס עוסק בטכנולוגיה זאת כבר מספר שנים ועד ללא מעט סיפורי הצלחה.
ההתקדמות הטכנולוגית מסייעת לנו גם באפשרות להחליף שיניים חסרות בתותבות קבועות.

 
 
שמירה על ניקיון התותבות:
חשוב מאוד לשמור על היגיינה אוראלית גם כאשר בפינו תותבת. יש לשמור על ניקיון התותבת. רובד הפלאק נוצר על התותבת, כשם שהוא נוצר על שיניים טבעיות. אם לא מסירים את רובד הפלאק מהתותבות, הוא עלול להתפשט אל השיניים הטבעיות ואל החניכיים, ולגרום למחלות חניכיים ולחורים בשיניים או להסתייד ולהפוך לאבן שקשה להסירה.
יש להסיר את התותבת מדי לילה, ולהשרות אותה בתמיסת ניקוי או במים פושרים. ההשריה משחררת את רובד הפלאק שהצטבר, ומאפשרת להסיר את האבנית בקלות בעת הצחצוח. יש לצחצח שיניים וחניכיים בזהירות באמצעות מברשת שיניים רכה. לפני החזרת התותבת לפה, יש לשטוף אותה היטב.

יש לבקר באופן סדיר אצל רופא השיניים. צורת הפה משתנה כל הזמן, ולעתים נדרשת התאמת התותבת לרקמת הפה ("ריפוד").